2010. július 31., szombat

Vége a katalán bikaviadaloknak!


Végre végérvényesen is betiltották a bikaviadalokat Katalóniában, ami az ország szárazföldi részének első régiója, ahol a régóta vitatott, ősi hagyományt 2012 január elsejei hatállyal eltörölték. A Kanári-szigeteken már 1991 óta nem engedélyezik bikaviadalok rendezését. Éljenzés fogadta a 135 tagú barcelonai törvényhozásban, amikor a házelnök bejelentette a szerdai szavazás eredményét: a törvényt elfogadták, mert 68 képviselő a tilalom mellett voksolt, 55 ellenezte és kilencen tartózkodtak.

KAtalóniában eddig is kevés bikaviadalt tartottak. Rendszeresen csak Barcelona egyetlen arénájában, a La Monumentalban rendeztek "corridákat". Más városokban, Geronában, Figuerasban vagy Lloret de Marban évekkel ezelőtt lebontották az arénákat, mert a szórakozásnak ez a fajtája nem vonzott elég nézőt. A tilalom ennek ellenére erős jelzés az ország többi részének is. A látványosság katalán hívei, akik az állatok jogainál előbbre valónak tartják a kulturális hagyomány ezen "oszlopának" megőrzését, vereségük után most a madridi alkotmánybírósághoz akarnak fordulni.

A katalán törvényhozás a Prou! (Elég!) környezetvédelmi mozgalom indítványára tűzte napirendre a kérdést. A mozgalom tavaly év végén 180 ezer aláírást gyűjtött össze a bikaviadalok beszüntetését követelő népi kezdeményezésével, amelyhez később Brigitte Bardot francia színésznő, a dalai láma és Antoni Tapies katalán festő is csatlakozott. A hosszadalmas, szenvedélyektől sem mentes parlamenti vitában a Prou szóvivője, Anna Mulá a szavazás előtt felszólította a képviselőket, hogy küldjék "az irgalom és a haladás üzenetét az emberiségnek". A "barbár" bikaviadalok az állatoknak nem jelentenek mást, csak kínzást és fájdalmat - érvelt. (MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése