2009. december 22., kedd

Bon Nadal i Feliç any Nou!

A reptéri tranzit tökéletes helyszíne a blogírásnak. Reggel van, különösen nyugodt minden és a budapesti járat, a gyülekező tömeget elnézve várhatóan teljesen tele lesz az ünnepeket otthon töltő, de legalábbis valahova, valaki(k)hez tartó utasokkal. A gép késik, én pedig kihasználom ezt az időt...

Az elmúlt napok természetesen Terrassaban is a karácsony jegyében teltek. A betegekkel egész decemberben üdvözlőlapokat és szebbnél-szebb díszeket gyártottunk. A foglalkozásokon nagyon jó kedvűek voltak, a háttérben általában karácsonyi dalok szóltak - igyekeztem egy-két refrént elsajátítani :) és persze végig ment a sztorizgatás a helyi szokásokról. Aki szereti az ünnepeket, annak itt nem lehet oka panaszra, jut neki bőven :)

Íme egy kisebb összefoglaló a helyi szokásokról, fontosabb napokról:

- El Pessebre: Jézus születését, a pásztorok és a három királyok látogatását ábrázoló betlehemet állítanak fel sokfelé (köztereken, éttermekben stb...). Állítólag még a hegyekben is lehet kisebbekkel találkozni, a kirándulók gyakran visznek oda is :)

- A katalán ünnepi hagyomány két kultikus toteme a Caganer, vagyis a "kakáló ember"; valamint a Caga tió, mely szó szerinti fordításban "kakáló fatuskót" jelent. Ez előbbi a katalán kultúra elengedhetetlen kelléke, általában a betlehemi jászol mellé teszik, mely nem egy mai 'perverz' dolog, a hagyomány a 17. század óta létezik. Eredeti jelentése körül zavar van, több magyarázat is létezik. A legtöbbet emlegetett válasz, hogy a caganer megtermékenyíti a földet és ezáltal gazdag termést hoz az újévben. Mások szerint az emberiség egyenlőségét szimbolizálja, hiszen ezt a tevékenységet fajra, nemre, nemzetiségre való tekintet nélkül meglehetősen hasonló módon végezzük. Manapság már senki sem tulajdonít túl nagy jelentőséget annak, honnan is ered ez a hagyomány. Az eredeti figura mellett árulnak focistákat, politikusat, zenészeket, sőt még a királyi családot megtestesítő caganereket, sőt állítólag a tavalyi USA elnökválasztás után rögtön feltűntek az Obamafejű kakiló figurák is. Nekem tetszenek :)))



- Még mindig e témát feszegetve, nem mehetek el szó nélkül a tiszta szívből mosolygó, 4 apró pálcikalábon egyensúlyozó kakiló fatuskó mellett sem, melyet elvileg december 8-tól tesznek ki a hagyományőrző otthonokban. Naponta etetik és szép vörös takaróval melegítik, hogy szegény meg ne fázzon a nagy spanyol télben. Végül, miután jól "felhizlalták" karácsony napján valamiféle bottal ütögetik a szerencsétlent és egy dallal kakilásra biztatják: caga tió / caga torró, / avellanes i mató, / si no cagues bé / et daré un cop de basto. / caga tió! (vagyis "kakálj tuskó, kakálj tortát, mogyorót és édestúrót! ha nem kakálsz jól, bottal verlek. kakálj tuskó!")
Ennek eredményeképp a tuskó édességeket, ajándékokat és turront (katalánul torró) termel :) Ez utóbbi nekem nagyon ízlik, bár irtó édes, de azért eszem, hiszen ez olyan mint a szaloncukor, most van az ideje :)



- December 28: Day of the Innocents - a helyi "bolondok napja" :)

- December 31: Nochevieja, vagyik az Óéj, mely hasonlóan nagy bulikkal telik, mint nálunk. Az éjfél előtti pillanatok azonban szerintem sokkal izgalmasabbak! 12 másodperccel az újév kezdete előtt a harangok ütésével egy időben egész Spanyolországban szőlőszemeket kapkodnak a szájba, egészen pontosan 12-t, ami annyira nem is lehet egyszerű feladat. Idén mindenképp kipróbálom :)

- Január 6: A katalánok többségének nem a Szenteste a nagy ajándékozás ideje. Náluk sokkal fontosabb a Los Reyes, vagyis a Három Királyok megérkezésének napja, mely különösen a gyerekeket örvendezteti meg. Az ajándékozás szertartása igen sok hasonlóságot mutat a hozzánk érkező Mikuláséhoz, csak mindez egy hónappal elcsúszva. A gyerekek lefekvés előtt kiteszik az ablakba vagy az erkélyre a csizmákat, mellé ételt is kikészítenek, hogy a megfáradt Királyok fogyaszthassanak belőle, mire aztán reggelre megtelnek a cipők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése