2010. június 25., péntek

Dali, Figueres, Cadaques

A figueresi Dali múzeum kihagyhatatlan élmény a Katalóniába látogatóknak. Barcelonától 2 óra alatt jutottunk el kocsival, de ha valaki turistaként kicsit több időt tud itt tölteni, megéri rászánni egy napot a dél-francia határtól pár kilométerre fekvő városkákra. Ha pedig Gironában töltünk pár napot, fél óra alatt még vonattal is könnyen megközelíthető. Figueres Dali szülővárosa és hosszú, tartalmas életének végső állomása is egyben. Az itt található múzeum egyben a művész sírhelye is.

Az érdeklődőknek összeszedtem néhány infót Dali életéről nagyon röviden (lsd. lent) Ajánlom mindenkinek, hogy ezen kívül is olvasson utána, megéri! A bulvárlapok mai eseményeit simán lepipálja az ő élete! Egyébként itt nem csak egyedi és rendkívül gazdag szürrealista művészetéről ismerik a helyiek, hanem feleségéhez fűződő őrült szerelméről és szerelmeiről, valamint rendszeres droghasználatáról is. Állítólag azok és az ital nélkül nem születhettek volna meg ezek a látomásokat idéző alkotások, bár azért erről megoszlanak vélemények. Egy még életében elismert művészre mégsem lehet csak úgy ráakasztani a drogfüggő címkét. Ő maga így vélekedett erről: "Nincs szükségem drogokra, én vagyok a drog." Végül is minden nézőpont kérdése...




Az 1904-ben Figuerasban született Dalí már gyerekként saját világot alkotott magának. Műveltségét jogász apja könyvtárának darabjaival alapozta meg, de anyja mély vallásossága és a nem hívő apja közötti ingadozás is formálta őt. Már kisgyerekként franciául tanult, az impresszionista művészettel való találkozása után pedig 12 évesen beiratkozott szülővárosa művészeti akadémiájára. Első kiállítását 1919-ben a városi színházban tekinthették meg az érdeklődök, ekkoriban már az írással is próbálkozott.

1920-tól Madridban tanulta a művészetet, a Szépművészeti Akadémia hallgatójaként botrányairól is híressé vált, le is tartóztatták. Ezekben az években kötött szoros barátságot a filmes Luis Bunuellel és a költő Federico García Lorcával. 1925-ben első önálló kiállítását ünnepelhette, egy évre rá Párizsban már Picasso társaságát kereste. A szürrealistákkal, valamint Paul Eluard feleségével való találkozása megváltoztatta az életét, képei óriási sikereket hoztak számára, az orosz származású Gala személyében pedig rátalált élete szerelmére.

A harmincas évekre kialakult saját „hiperrealista”, „paranoid-kritikai” stílusa, képeinek álomvilágában a hétköznapi tárgyak deformálódnak és bizarr, irracionális átváltozásokon mennek keresztül. Képeinek olykor több nézetet is adott, mást látni rajtuk messziről és mást a részletek vizsgálatakor. Az évtized második felében a politikába is beleártotta magát, Franco híveként elvesztette García Lorca és Bunuel barátságát, akivel korábban két szürrealista filmen is együtt dolgozott.

1940-ben elhagyta Spanyolországot, hosszú évekig az Egyesült Államokban élt. Az ekkor már világhírű művész díszleteket, jelmezeket tervezett a Metropolitan Opera számára, s még az ékszertervezésben is kipróbálta magát.

Sikerei hazájába való visszatérése után sem maradtak el, Figuerasban munkásságának emléket állító múzeum nyílt. Felesége 1982-ben bekövetkezett halála megtörte, Gala távozása után visszavonultan élt, ekkor készültek utolsó képei. 1989-ben szülővárosában hunyt el, ott is helyezték végső nyugalomra.

Leghíresebb festményei között Az emlékezet állandóságát, A lángoló zsiráfot, a Látomást... (tigrisekkel és póklábú elefánttal) és A polgárháború előérzetét emlegetik. Irodalmi munkássága is jelentős, illusztrációkat, sorozatokat készített Dante Isteni színjátékához, a Carmenhez, Rabelais Gargantua és Pantagrueljéhez, Voltaire Candide-jához, Cervantes Don Quijotéjához. A mesterség minden fortélyának birtokában volt, a klasszikusokkal is felvehette a versenyt, de senki sem engedte ennyire szabadon fantáziáját. „Én abban különbözöm a többi bolondtól, hogy nem vagyok bolond” – állította magáról. (forrás: www.ujszo.com, MTI)




Figueres után Cadaqués felé vettük az irányt, innen származnak Dali szülei. Az eredetileg halászfalucska ma már turistalátványosság és a régió jómódúinak híres üdülőfaluja, melynek állandó lakossága alig haladja meg a kétezret-ötszázat. A faluba hosszú kanyargó, olívaolaj fákkal és gazdag növényzettel övezett utakon vezet az út, a hegy tetejéről kilátás nyílik a Földközi-tengerre, majd a dombon lefele ereszkedve feltűnnek a falu fehér házacskái és a kikötő. Dimbes-dombos kanyargó szűk kis utcák, sok színben pompázó virágok és egy gyönyörű kikötő fogadja az idelátogatókat. Nem csoda, hogy Dali is sok időt töltött itt Gálával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése